Postavi oglas

Kredit za stan

autor: uknjizeno.rs | datum i vreme:2020-08-14 12:38:41
Kredit za stan\

Kupovina stana nije nimalo jednostavan proces, a nažalost, retki su oni koji u današnje vreme mogu sebi da priušte kupovinu stana gotovinom. Zbog toga je kredit za stan neophodan prilikom pravljenja ovako velikog koraka.

Kad krenete u ovaj životni poduhvat, najpre je potrebno da pregledate sve ponude, odnosno kakve uslove nude banke. Kad suzite izbor, red je da se raspitate o uslovima kredita kod nekoliko banaka koje su ušle u taj vaš izbor.

Kako odabrati banku za kredit za stan?

Odabir banke kod koje ćete uzeti kredit za stan rešava skoro 80% vaših briga, zato morate birati pažljivo. Svaka banka ima savetnike za kreditiranje pa ukoliko odete na razgovor dobićete detaljna uputstva, potrebne informacije i savete u vezi svih relavantnih koraka oko apliciranja za kredit. Kod nas na tržištu ima veliki broj banaka i ukoliko imate stpljenja i mogućnosti obiđite veći broj banaka i raspitajte se. Kada sakupite potrebne informacije znaćete koja je od njih najpovoljnija. Tek taka krenite u preoceduru apliciranja za kredit za stan.

Provera kreditne sposobnosti

Pre nego što vam banka da kredit za stan ona mora proveriti da li prvo zadovoljavate uslove za to. Može se desiti da banka ne želi da vam da kreti iz par razloga :

    • Nedovolja primanja

    • Neredovna primanja

    • Mala primanja

    • Niste dovoljno dugo prijavljeni

    • Niste redovno vraćali prošle kredite

Ono što je važno napomenuti da većina banaka ne traži više žirante. Visina plate često određuje da li ćete dobiti kredit ili ne. Banke imaju minimalan iznos plate koji morate primiti da biste uopšte mogli da uđete u igru za dobijanje kredita. Ukoliko imate malu platu postoji institucija „solidarnog dužnika“. Solidarni dužnik može biti prijatelj, partner ili neki drugi član porodice koji će svojim primanjima garantovati redovnu isplatu dospelih rata.

Potrebna dokumentacija

Kada prođete gore navedene uslove onda je potrebno spremati dokumentaciju. Prikupljanje dokumentacije je naporan i dosadan proces, ali je i potreban kako bi dobili kredit za stan. Potrebno vam je najpre overen zahtev za kredit, fotokopija lične karte, vaša ali i prodavca stana. Trebalo bi priložiti i predugovor o kupoprodaji nekretnine, kao i dokaz o vlasništvu nad nekretninom nad kojom se uspostavlja hipoteka. To može biti upravo taj stan koji kupujete ili neka druga nekretnina koju imate u vlasništvu, ali banke uglavnom traže da je vrednost te druge nekretnine najmanje 20% veća od iznosa kredita koji podižete. Za uspostavljanje hipoteke biće vam potrebni izvod iz zemljijšnih knjiga, zapisnik o izlaganju, odnosno list nepokretnosti u fazi izlaganja sa napomenom da tereta nema za nekretninu koja se stavlja pod hipoteku.

Takođe, potrebna je i procena sudskog veštaka za oblast građevinarstva, rešenje veštaka o upisu u registar sudskih veštaka, fotokopija lične karte založnog dužnika i njegovog bračnog druga.

Ako kupujete stan u izgradnji potrebno je i pravosnažna graževinska dozvola i prijava početka radova.

Kada uđete u proces podizanja kredita biće neophodno da procenitelj izađe na teren odnostno da proceni vrednost nekretnine koju kupujete, što je trošak od još oko 100 evra. Uglavnom banke imaju svoje procenitelje, pa će vam taj deo posla biti olakšan. Ako ste sve ovo uradili, aplicirajte za kredit za stan.

Za još korisnih saveta posetite našu stranicu!